Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού



Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

Στη Νάπολη της Ιταλίας θα γιορταστεί στις 20 Μαΐου η Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού! Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση.


Στο λογοτεχνικό μαραθώνιο παιδιά του
Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος το συγκρότημα Xenitia θα παρουσιάσει μελωδίες για την μουσική της ποίησης και την ποίηση της μουσικής. Ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε θα προεδρεύσει της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα Η Κλασική Παιδεία και η Κρίση των Κλασικών Λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου Απολογία του Σωκράτη, του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βασίλης Καράμπουλας και Θανάσης Δισλής.



Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Στην Αθήνα στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής υπογραφών των συναρμοδίων υπουργών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, για το νομοθέτημα που θα καθορίζει τα σχετικά με την ανακήρυξη της 20ης Μαΐου ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου